×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 64

Nyomtatás
2010. szeptember 28., kedd 19:57

Hat ok arra, hogy fát ültess

Írta:

 

Jó, elsőre talán nem szimpatikus, hogy két kézzel meg egy ásóval kell megmozgatnod egy jó nagy adag földet, és annak is fenn áll veszélye, hogy összepiszkolod magad, kimelegedsz, elfáradsz. Talán el is bizonytalanodsz, mert nem tudod, hogyan kell. De mérlegelted már, hogy mit kaphatsz érte cserébe?
1. A friss levegőn, egy vagy több fa közelében, aktívan tölthetsz nem kevés időt, ami a mai világban ritka kincs. Megmozgathatod ellustult, íróasztalhoz szokott testrészeidet, kialakul rajtad némi izomkezdemény, és a végén - a mozgás közben termelt anyagok miatt - még jó kedved is lesz. Ha társaságban végzed, akkor simán felér bármelyik buli hangulatával. És megtanulsz fát ültetni, így évről-évre egyre nagyobb rutinnal vághatsz majd neki.
2. Ha közterületen ülteted, akkor jó érzéssel tölt el a gondolat, hogy vadidegen gyerekek fognak rámászni, szerelmesek fognak alatta andalogni, családok fogják piknikhez választani, és hosszú éveken keresztül innen tölti be madárzsivaj a környéket.
3. Ha a saját kertedben ülteted, akkor vagy virággal vagy gyümölccsel (ami a tegnap éjféltől életbe lépett pálinkafőzési törvény mellett azért nem mindegy...) vagy egyéb terméssel minden évben megajándékoz téged; lehet saját hintád, függőágyad rajta; és olyan grillsarkot alakíthatsz alatta, aminek mindenki csodájára jár.
4. Előfordulhat, hogy nincs kerted; vagy akkora teraszod, amire fát ültethetsz; vagy lehetőséged / bátorságod, hogy közterületen ültess. Akkor panellakóként marad a panelod teteje. Külföldön ennek óriási hagyománya van már. Az egyik elképzelés szerint egy lakótömb felépítésekor sok zöld területet foglalunk el, egy részét ennek visszaadhatjuk a tető zöldítésével. Egy másik elképzelés szerint a lakóknak saját bejáratú kertjük lehet a tetőn, ahol tényleg nem kell tartani idegenek vandálkodásától. Úgyhogy kapd el a közös képviselőt, és jövő tavasszal lehet menni a most ültetett fák mellé virágpalántázni is.
5. Ha mindent jól csináltál, akkor tekints magadra úgy, mint aki megajándékozta az emberiséget egy jó nagy adag oxigénnel, de ha ez az elismerés nem elég, akkor nevezd be a fádat szépségversenyre, és gyűjtsd be az első díjat. Az idein még nyilván nem tudtatok indulni, de ha most elülteted, akkor jövőre már ott lehettek.
6. Ha nagyon kitartóan végzed a faültetést, és meggyőződ a haverokat, hogy ők is legyenek kitartóak, és arról is meggyőzöd őket, hogy ők is győzzenek meg másokat, akkor bekerülhetsz a rekordok könyvébe, vagy Nobel-díjat is kaphatsz érte, ahogyan Wangari Maathai.

Úgyhogy ez a faültetősdi - bármennyire is idegennek tűnik elsőre -, az egyik legjobb őszi elfoglaltságok közé tartozik. Már csak azért is, mert a faültetés mindig is túlmutatott önmagán. Fát ültetnek a ballagó diákok; az esküvője napján a pár; gyermeke születésekor a szülő, a nagyszülő; fát ültetnek egyének és mozgalmak; fát ültetnek hobbiból és uniós tervgazdálkodás keretében. Hiszen a faültetés soha sem a máról szól...

 

Legfrissebbek a szerzőtől:

Kapcsolódó elemek