Monday, 17 June 2013 06:00

    Eldobható vagy kimosható?

    Written by

    Nem mondunk újat azzal, hogy a gyerekekre az iskolában tanultak mellett a példamutatás van a legnagyobb hatással. Főleg a szülői példamutatás, hiszen ezzel a kezdetektől fogva találkoznak a gyerkőcök. Az iskolai tantervekben is egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatos nevelés, így ezzel párhuzamosan vagy jobb esetben ezt megelőzve már otthon is elkezdhetjük az ilyen irányú tevékenységet. Persze azokban a háztartásokban, ahol a "zöld szemlélet" már a gyerekek megszületése előtt is jelen volt, ott nem nehéz átadni a kialakult jó szokásokat. Ahol azonban még várat magára az életmódváltás, ott talán a baba érkezése éppen jó apropó erre. És a következő gyerek(ek) érkezésekor már rutinos zöld szülők lehetünk, egy olyan kis szárnysegéddel, aki velünk együtt tanulta ezeket a lépéseket.

    Néhány éve készült egy tanulmány, mely szerint Magyarországon évente mintegy 100 ezer tonna pelenka kerül a hulladéklerakókba. Egy kisgyerek pelenkás időszakában összesen mintegy 4000 pelenkát használ el, ami 500-800kg hulladékot jelent. 

    Az 1960-as évek óta tevékenykedő, eldobható pelenkát gyártó cégek a papírbetétet lényegében kicserélték a saját tömegük többszörösét felszívni képes polimerekkel, főként poliakriláttal. A későbbi fejlesztések során kezdték használni a borításra és tömítésre alkalmas műanyagokat, csakúgy mint a parfümöket és festékeket, amelyek használatával – az egyébként is évszázadokban mérhető lebomlási idő – még hosszabb lett. Ez a fejlődés vezetett a „zöldebb” eldobható pelenkák forradalmához, amely az egyszer-használatos pelenkák, valamint a papírgyártás okozta problémákra próbál megoldást keresni. Egy londoni helyi szervezet szerint az eldobható pelenka 100 év alatt sem bomlik le teljesen, míg a biológiailag lebomló pelenkák 5 hónap és 50 év közötti időtartam alatt bomlanak le. De a hulladéklerakókon deponált lebomló pelenkák metánt termelnek, amely a szén-dioxidnál huszonháromszor veszélyesebb üvegházhatású gáz. Az eldobható pelenkák nagy tömege (mind súlya, mind mérete) miatt energiaigényes a szállításuk is – kerüljenek akár lerakóra, akár égetőbe (utóbbiban ráadásul vélhetően nem is tartoznak a könnyen éghető dolgok közé). Ezek mind olyan problémák, amelyek tovább növelik az eldobható pelenkák környezetterhelését.

    Van emellett egy sor egészségügyi szempont is, amelyek ugyancsak megfontolandóvá teszik a használatát. Így például gyakori, hogy kiütést és bőrgyulladást okoz; elkényelmesíti a gyerekeket, akik emiatt később válnak szobatisztává stb. Illetve különösen a fiúgyermekek esetén kell óvatosnak lennünk. Az utóbbi 30 évben a férfiak nemzőképessége 20%-al csökkent, amelynek okaira a tudósok intenzíven keresik a választ. A lehetséges okok között felmerült az eldobható pelenka kiterjedt használata is, hiszen az idő nagyjából egybeesik az ilyen pelenkák megjelenésével. A természet nem véletlenül helyezte a heréket a testen kívülre: az ivarsejtek nem bírják a testmeleget (37 Celsius fok). Az eldobható pelenkák használatával viszont folyamatosan 37 fokon, sőt akár afeletti hőmérsékletben pácolódnak a herék.

    A hagyományos pelenkától perszer sokan idegenkednek, ezért a gyártók kifejlesztettek olyan mosható alternatívákat, amelyek ötvözik a hagyományos és az eldobható előnyeit.
     
    Szinte mindenhol kaphatóak már az olyan, pamutból készült mosható nadrágpelenkák, amelyekbe plusz betét is tehető (akár papírból, akár pamutból), kívül pedig egy külső fogja össze az egészet. Ezek praktikus darabok, de drágák is: mire mindent megveszünk, az ár 60-80 ezer forint is lehet. Ez így egy összegben soknak tűnik ugyan, de még mindig csak a felét jelenti az eldobható pelenka költségeinek.
     
    A mosható pelenkát mosni is kell, ami víz, energia és mosószer költséget jelent. Ám környezeti szempontból az eldobható pelenkának is vannak hasonló előállítási költségei, még ha azokat rejtett módon az árba építve fizetjük meg, és nem is szembesülünk velük közvetlenül.
     
    Egy 2008-as angliai tanulmány egyértelműen kimutatja: a mosható pelenka kellő körültekintéssel alacsonyabb környezetterhelést okoz.
     
    További információk:
     
    More in this category: « Komposztálás a panelban

    Kiemelt cikkek

    • Észak-Dunántúli borrégió - Az Etyek-Budai borvidék
        Ezen a héten fővárosunk környékére látogatunk, és a bevezetőben gyakran megidézett buborékos ital, a fröccs mellett most egy másik buborékos ital, a pezsgő is terítékre kerül. Ha pezsgőről van…
    • Tópartra... De hova?
      Bár nincsen saját tengerpartunk (ennek okait és lélektani hatását a magyar nemzetre most ne elemezgessük) , cserébe a Kárpát-medencében fekszik kis hazánk, aminek az az előnye, hogy sok vízzel és…
    • Élet a weben
      A közösségi portálok megjelenése óta mind több időt töltünk az ilyen jellegű oldalakon, életünk egyre több mozzanatát vonjuk bele és tesszük közkinccsé. Barátok, bulik, események, tanulmányok és munkahelyek mellett egyre…
    • …idővándor, a csodák ideje?
      Újabb utazás, az őszi szomorhangulat és borongósság feloldására ismét kiváló segítőt találtam. Mivel az ősz a munka ideje is – depisebbeknek ez egyenlő a  „jajaj vége a nyárnak, a pihenésnek”…
    • A pozitív gondolkodás tanulható
      Sajnos, nagyon sok emberre jellemző (a környezetemben is) a folyamatos panaszkodás. A negatív szóáradatot persze újra és újra végig kell hallgatni, a szenvedőket jól meg kell sajnálni, próbálni kell őket…
    Fityisz.com - blabla

    Please publish modules in offcanvas position.